Solarij in sončenje

Solarij in sončenje

 • Žarki
  Spekter ultravijoličih (UV) žarkov sestavljajo žarki A, B in C. Niso vsi enako nevarni; UV C nas ne morejo doseči, saj jih zavira ozonska plast, čeprav je vedno tanjša. UV B (burn) povzročajo opekline, le redko pa povzročijo nastanek gub, ker prodrejo le v zgornjo plast kože. Največji sovražnik so UV A žarki, ki prodrejo globoko v kožo. Povzročajo spremembe na celicah, ki izločajo melanin, uničujejo kolagen, elastin in DNK celic ter so glavni povzročitelj prezgodnjega staranja (A-aging). A in B žarki prispevajo k nastanku kožnega raka in reakcijam kože na sonce, ki jim mnogi pravijo alergije, čeprav ne gre za alergične reakcije v pravem pomenu besede.
 • Zaščita pred soncem
  Da bi nas žaščitno sredstvo dobro varovalo pred opeklinami, staranjem in kožnim rakom, mora vsebovati dovolj visoko in stabilno začito, ki ščiti hkrati pred UV A in UV B žarki. Priporoča se zaščitni faktor 30 ali več, posebno pozornost je treba posvečati nanosu sredstva; pri pretankem nanosu se učinek zaščitnega faktorja zmanjša. Sredstvo moramo nanesti 20 minut pred izpostavitvijo soncu, ponoven nanos se priporoča vsaki 2 uri, četudi je sredstvo vodoodporno. Dobro je vedeti, da sočasna uporaba sredstev proti insektom zmanjša moč zaščitnega faktorja. Prav tako je odsvetovana uporaba deodorantov in parfumov, ki v kombinaciji s sončnimi žarki povzročajo pigmentne lise.
 • Zaščita otrok
  Strokovnjaki priporočajo, da se otrok do starosti treh let ne izpostavlja soncu. Njihova koža je zelo občutljiva, njena zaščitna funkcija pa še ni dokončno razvita. Pri dojenčkih do 6 mesecev ne uporabljamo zaščitnih krem zaradi kemičnih sestavin, ki bi se vpile v kožo.
 • Opekline
  Če že pride do opeklin je priporočljivo lokalno hlajenje opečenega področja (ne morete zgrešiti z obkladki hladne vode). Pri otrocih je pogosto povišana tudi telesna temperatura, ki jo lahko znižujemo (antipiretiki). Sredstva za blaženje alergij ne koristijo, saj ne gre za alergično reakcijo.Celo najboljše zaščitne kreme ne morejo zagotoviti 100% zaščite, tudi če se mažemo redno, zato je treba zaščitne preparate podkrepiti z odgovornim ravnanjem na soncu.
 • Solarij
  Uporabo solarija priporočamo v smislu preventive oz. kot pripravo kože na močno sonce. Vsako stranko v salonu najprej izprašamo o morebitnih alergijah na sonce
[TS-VCSC-Divider divider_type=”ts-divider-border” divider_text_position=”center” divider_text_border=”#eeeeee” divider_image_position=”center” divider_image_border=”#eeeeee” divider_icon_position=”center” divider_icon_color=”#cccccc” divider_icon_border=”#eeeeee” divider_border_type=”solid” divider_border_thick=”1″ divider_border_color=”#e2055b” margin_top=”20″ margin_bottom=”20″]